logo
logo
Představení vybraných zásad (04, 07, 08) z Desatera práce s heterogenní třídou III – Videoreportáž ze ZŠ Krnov

Představení vybraných zásad (04, 07, 08) z Desatera práce s heterogenní třídou III – Videoreportáž ze ZŠ Krnov

22.08.2023
Autorský tým NPI ČR
Učitel/učitelka
Asistent/ka pedagoga
NPI ČR představuje pátý díl videoseriálu Práce s heterogenní třídou týkající se diferenciace výuky. Cílem je představit možnosti vyučovací hodiny tak, aby bylo učivo dostupné a pochopitelné pro všechny žáky. Video obsahuje reportáže a videohospitace z hodiny matematiky na 2. stupni v ZŠ Krnov, Janáčkovo náměstí odkazujících k zásadám 04, 07 a 08 z Desatera zásad pro učitele pro úspěšnou práci s heterogenní třídou.



Osvědčené tipy k výuce za použití Desatera zásad pro učitele pro úspěšnou práci s heterogenní třídou, které cílí na různé tempo žáků a obtížnost výuky: 

Video nabízí několik možností, jak připravovat hodiny pro žáky s různým tempem práce a pochopením probírané látky. Uvidíte efektivní spolupráci, interakci a komunikaci mezi učitelem, asistentem pedagoga a žáky. Získáte praktické a osvědčené tipy, které můžete využít pro práci v heterogenním kolektivu. Náhled do výuky doplňují rozhovory odborné pracovnice NPI ČR Zonny Bařinkové s ředitelem školy Karlem Handlířem a paní učitelkou Markétou Mylkovou, která vede hodinu matematiky v 7. ročníku. 

Video zároveň reflektuje zásady vztahující se k možnostem žáků, aby mohli zažít úspěch v hodinách (zásada 04 – Promýšlí zadání obsahově gradovaných úloh), zásady reflektující časové možnosti žáků (zásada 07 – Umožní žákům pracovat svým tempem, což přispívá jednak k dokončení práce, jednak k zažití úspěchu při výuce) a zásady na podporu žáků s nadáním (zásada 08 – Používá kotvící aktivitu pro rychlejší žáky).

Struktura videa: 

0:36 Rozhovor s panem ředitelem ZŠ Krnov, Janáčkovo náměstí Karlem Handlířem a odbornou pracovnicí NPI ČR Zonnou Bařinkovou: Představení školy, výčet a rozložení žáků ve třídách, práce a motivace s žáky v heterogenních kolektivech. 

3:00 Diskuze na téma vytváření podnětného pracovního prostředí, kdy škola pořádá školení na vzdělávací aktivity nebo metodické semináře. Na základě těchto činností pak lze dosažené znalosti a dovednosti využít v rámci celého pedagogického sboru. Učitelé, kteří se díky těmto možnostem více posunuli, dále navštěvují mentorské a koučovací kurzy a předávají své znalosti ostatním kolegům v podobě tandemové výuky, vyučovacích skupin nebo pedagogických tvořivých dnů. 

4:35 Diskuze na téma vybrané vyučovací hodiny, která bude představena ve videoukázce a zaměřuje se především na přirozený vyučovací proces. 

5:45 Jak škola plánuje využívat zásady z Desatera práce s heterogenní třídou a check-list. 

7:00 Rozhovor s paní učitelkou 2. stupně Markétou Mylkovou: Jak funguje výuka matematiky se zapojením zásad 04, 07 a 08 a využitím osvědčených tipů pro zadávání gradovaných úloh, možností žáků pracovat svým tempem a využíváním kotvících aktivit. 

9:47 Virtuální hospitace v hodině matematiky v 7. ročníku. Úvod do výuky a zmapování úrovně žáků, s jakou vstupují do hodiny s využitím zásady 07. 

10:40 Společné opakování a rozebírání nejjednodušších úloh v úrovni 1 z probírané látky v duchu zásady 04. 

12:50 Společné opakování úloh v úrovni 2 a ukázka skupinové práce podle zásady 04. 

13:36 Samostatná a následná práce ve dvojicích v úrovni 2, stále podle zásady 04. 

14:15 Ukázka práce věnované pozornosti žákům s pomalejším tempem v duchu zásady 07, kterým pomáhá jednak paní učitelka a jednak spolužáci. 

15:20 Ukázka samostatné práce na zadaných úlohách v dosažené úrovni učiva pro všechny podle zásady 07. Následuje společná kontrola úloh a sebehodnocení žáků. 

19:15 Společná práce s učebnicí na náročnější úloze podle zásady 04. 

22:06 Nabídka osvědčených kotvících aktivit pro žáky s rychlejším tempem učení podle zásady 08, kteří již vyřešili zadaný úkol. Následuje společná diskuze nad řešením úlohy z učebnice. 

23:21 Představení a diferenciace gradovaných cílů výuky a ověření dosažených znalostí z probrané látky v duchu zásady 04. 

26:14 Organizace strukturované výuky, která je nastavená pro všechny žáky dle jejich možností s využitím zásady 07. 

26:30 Samostatná práce žáků s gradovanými úlohami. Žáci jsou schopni rozpoznat, jaké tipy úloh zvládají, a posouvají se vpřed k dalším úlohám. 

28:04 Ukázka věnování pozornosti žákům s pomalejším tempem výuky v duchu zásady 07. Diskuze nad jednotlivými tipy úloh a nabízení možných řešení. 

29:02 Možnost odpočinkových aktivit pro žáky, kteří již splnili poslední úkol – vyřešení úloh na všech probraných úrovních, které se žáci učili během hodiny. Závěrečné aktivity probíhají podle zásady 08. 

29:23 Sebehodnocení žáků ve vztahu k diferenciovaným cílům v duchu zásady 07. 

29:32 Reflexe výuky s paní učitelkou 2. stupně Markétou Mylkovou: Zhodnocení zhlédnuté videohospitace a jejího celkového průběhu. Zdůraznění důležitosti jednotlivých kroků a gradace úloh, které nelze přeskakovat, ale všichni je musí projít, aby pochopili probíranou látku. Rozdíl je v tempu žáků, nikoliv v typu práce. 


Tip:

Tento díl vychází z Desatera úspěšné práce s heterogenní třídou Národního pedagogického institutu ČR. Konkrétně se jedná o zásadu 04 - Promýšlí zadání obsahově gradovaných úloh, dále zásadu 07 - Umožní žákům pracovat svým tempem, což přispívá jednak k dokončení práce, jednak k zažití úspěchu při výuce a zásadu 08  Používá kotvící aktivitu pro rychlejší žáky. Jednotlivé zásady Desatera úspěšné práce s heterogenní třídou najdete na:

Desatero zásad úspěšné práce s heterogenní třídou | Zapojmevšechny.cz (zapojmevsechny.cz)

Dále můžete využít online publikaci „Desatero práce s heterogenní třídou“, která je k dispozici na:

Desatero práce s heterogenní třídou – online | Zapojmevšechny.cz (zapojmevsechny.cz)

Projít si může také tzv. check-list, který lze s úspěchem využít při práci s heterogenním kolektivem:

Nástroj pro hodnocení práce se žáky | Zapojmevšechny.cz (zapojmevsechny.cz)


Pokud Vás video zaujalo, podívejte se na 6. díl z tohoto videoseriálu (šesté návazné video). Jedná se o tematický webinář, kde najdete společnou diskuzi pedagogů a odborníků nad segmenty reportáže a videohospitace ze ZŠ Krnov, Janáčkovo náměstí

Mohlo by Vás zajímat

Představení vybraných zásad (04, 07, 08) z Desatera práce s heterogenní třídou III – Tematický webinář k dobré praxi ze ZŠ Krnov

NPI ČR představuje šestý díl z videoseriálu Práce s heterogenní třídou III, kde pan ředitel ZŠ Krnov Karel Handlíř, paní učitelka 2. stupně Markéta Mylková a odborná pracovnice NPI ČR Zonna Bařinková diskutují nad segmenty reportáže a videohospitace z hodiny matematiky na druhém stupni. Tématem webináře je představení zásad 04, 07 a 08 z Desatera zásad pro úspěšnou práci s heterogenní třídou, které slouží jako inspirace pro učitele.

PODCAST 40: Proměna vzdělávání: Role a využití umělé inteligence ve školách

Chatbot je softwarový program, který využívá umělou inteligenci k interakci s lidmi pomocí přirozeného jazyka. Mezi aktuálně známé a diskutované chatboty patří například ChatGPT a Bing Chat. V novém podcastu se Karel Klatovský, manažer vzdělávacích programů společnosti Microsoft Corporation, zabývá možnostmi využití umělé inteligence ve školách. Jaké přínosy a dopady může umělá inteligence mít na vzdělávání žáků a práci učitelů, pokud se naučí s ní pracovat jako s podpůrným prostředkem?

Úspěšná práce s heterogenní třídou 8: Jak používat při výuce kotvící aktivity?

Další část ze seriálu Deset zásad pro práci s heterogenní třídou rozpracovává osmou zásadu. Je určena především učitelům základních škol na prvním i druhém stupni, inspiraci v něm ale najdou i učitelé středních škol. Kotvící aktivity pomáhají učiteli udržet v činnosti žáky, kteří dokončí svou práci v předstihu. Jaké konkrétní aktivity si pod tímto termínem představit? Kdy a jak je zařadit do vyučování?

Zobrazit další články