logo
logo
Konference cizinci (7. ročník)

Konference cizinci (7. ročník)

20.05.2024
Učitel/učitelka
Ředitel/ředitelka
Školní poradenský pracovník/ce
Asistent/ka pedagoga
Třídní učitel/ka
Informace o 7. ročníku konference o cizincích
Obrázek článku

Celostátní konference

Přijímáme, začleňujeme a vzděláváme děti/žáky cizince VII aneb co je nového v této oblasti?

19. října 2023, on-line

Letos 19. října 2023 od 9.00 do 15.30 hodin v prostředí MS Teams proběhl již VII. ročník tradiční celostátní konference Přijímáme, začleňujeme a vzděláváme děti/žáky cizince. Konference byla realizována ve spolupráci s kolegy z MŠMT.

Na konferenci jsme se věnovali shrnutí legislativních úprav v oblasti začleňování dětí a žáků cizinců a záměrům MŠMT pro školní rok 2023/2024. Z oblasti podpory pedagogů proběhlo sdílení zkušeností a dobrých praxí při začleňování cizinců do běžných (heterogenních) tříd. Prošli jsme desatero doporučení k práci v jazykově heterogenní třídě a také obecné principy práce v těchto třídách. Mluvili jsme také o tom, jak a kde kompetence v této oblasti rozvíjet. Téma práce s cizinci v heterogenní třídě je stále velmi aktuální a doufáme, že jsme Vám i letos přinesli náměty a inspiraci pro další pedagogické působení.

Společné bloky byly realizovány formou streamované konference v MS Teams, abychom umožnili vstupovat do diskuze s dotazy a nabídli tak interaktivní formu setkání.

Na společné bloky navázala workshopová část, která nabídla praktické rady a prostor pro výměnu zkušeností učitelů. Jeden online workshop se věnoval oblasti podpory při začleňování žáků do vzdělávání, tzn. principům práce se třídou na ZŠ při běžné výuce, ve které jsou součástí třídy též žáci s nedostatečnou znalostí češtiny. Druhý workshop se věnoval tématu přípravy žáků s odlišným mateřským jazykem na přijímací zkoušky. Své zkušenosti sdílela Markéta Slezáková, kolegyně, která se přípravě na žáků s odlišným mateřským jazykem věnuje řadu let jako součásti svého pedagogického působení na ZŠ a zároveň téma reflektuje z pohledu metodičky pro češtinu jako druhý jazyk.

Konference byla realizována ON-LINE v MS Teams a ZDARMA.

Rádi jsme Vás potkali v on-line prostoru a děkujeme za aktivní účast a plno položených dotazů i milé zpětné vazby.

Program

ČasProgram
9.00–9.10Zahájení a úvodní slovo(záznam na YouTube)
PaedDr. Michal Černý, ředitel odboru základního, předškolního a speciálního vzdělávání MŠMT (21)
9.10–9.40Podpora vzdělávání dětí a žáků cizinců v MŠ a ZŠ(záznam na YouTube)
Mgr. Svatopluk Pohořelý, vedoucí oddělení základního vzdělávání MŠMT (210), prezentace
9.40–10.10Vzdělávání žáků cizinců na SŠ(záznam na YouTube)
Mgr. Barbora Krčmářová, ministerská radová, Odbor středního, vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT, prezentace


Medailonky vystupujících



PaedDr. Michal Černý

Původně Vystudoval učitelství pro 1. stupeň ZŠ, 35 let učil (ponejvíce matematiku na 2. stupni ZŠ), z toho 28 let řídil základní školu v Praze-Klánovicích, ve které bylo vždy významné zastoupení žáků – cizinců. Tato škola byla také určena pro výuku češtiny pro cizince pro Prahu 21 v rámci projektu Magistrátu hl. m. Prahy „Systémová podpora výuky ČJ jako cizího jazyka“. Od roku 2019 do roku 2021 byl prezidentem Asociace ředitelů základních škol ČR. Od května 2021 je ředitelem Odboru základního, předškolního a speciálního vzdělávání MŠMT (21).


Mgr. Svatopluk Pohořelý
Pracuje na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy od roku 1993, nyní v Odboru základního, předškolního a speciálního vzdělávání MŠMT (21) na pozici vedoucího Oddělení základního vzdělávání MŠMT (210). Zabývá se tvorbou a výklady právních předpisů a metodických materiálů, přípravou kurikulárních a koncepčních dokumentů zejména pro základní vzdělávání. Má také zkušenosti s přípravou projektů ESF, přípravou a administrací dotačních a rozvojových programů a vedením seminářů pro pedagogické pracovníky.



Mohlo by Vás zajímat

Art and Science v kampusu VŠB-TU Ostrava

Ve čtvrtek 5. 9. 2024 v kampusu VŠB-TUO v Porubě představíme univerzitu nejen jako instituci pro vzdělávání, vědu a výzkum, ale také jako místo kreativního myšlení s přesahem do umění a tvořivosti. Těšte se na komentované ukázky, technické dílny a soutěže, umělecké workshopy, výstavy a hudební vystoupení. Podrobnější informace vám pošleme v přípravném týdnu, ale přihlásit svou školu můžete už nyní: https://www.zlepsisitechniku.vsb.cz/program/1213. (Foto zdroj: Freepik)