logo
logo
Představení vybraných zásad (01, 03, 10) z Desatera práce s heterogenní třídou I – Tematický webinář k dobré praxi, ZŠ Libouchec

Představení vybraných zásad (01, 03, 10) z Desatera práce s heterogenní třídou I – Tematický webinář k dobré praxi, ZŠ Libouchec

10.08.2023
Autorský tým NPI ČR
Učitel/učitelka
Asistent/ka pedagoga
NPI ČR představuje druhý díl z videoseriálu Práce s heterogenní třídou I, kde pedagožky ze ZŠ a MŠ Libouchec společně s odborníky z NPI ČR diskutují nad segmenty reportáže a videohospitace z hodiny matematiky na prvním stupni. Tématem webináře je představení zásad 01, 03 a 10 z Desatera zásad pro úspěšnou práci s heterogenní třídou, které slouží jako inspirace pro učitele.



Osvědčené tipy k výuce za použití Desatera zásad pro učitele pro úspěšnou práci s heterogenní třídou, které cílí na utváření pozitivního třídního klimatu: 

V úvodu webináře představuje vedoucí tematické oblasti společného vzdělávání NPI ČR Renata Votavová výzvy a cíle pro úspěšnou práci s heterogenní třídou v duchu prvních tří zásad Desatera (01, 03, 10). Webinář je rozdělen na tři tematické okruhy, ve kterých se střídá diskuze nad tématy s následnými ukázkami dobré praxe z výuky ZŠ a MŠ Libouchec.


Struktura videa: 

0:04 Vedoucí tematické oblasti společného vzdělávání NPI ČR Renata Votavová představuje ředitelku ZŠ a MŠ Libouchec Martinu Vlachovou a zástupkyni pro první stupeň Alenu Řezníčkovou, která je zároveň třídní učitelkou 2. ročníku. 

0:50 Diskuze nad složením heterogenních tříd a cílovým stavem, kterého by aktérky webináře chtěly dosáhnout – automatické využívání zásad práce tak, aby nad nimi nemusely v budoucnu přemýšlet. 

2:35 Seznámení se strukturou webináře a ukázka praktických pomůcek NPI ČR, které mohou učitelé při své práci využívat – Desatero zásad pro učitele pro úspěšnou práci s heterogenní třídou a check-list. 

11:40 Konkrétní ukázka práce s check-listem souvisejícím se zásadou 03 Úprava pracovního prostředí pro umožnění otevřeného vyučování. 

14:27 Dotazy od sledujících diváků webináře k představeným pomůckám. 

18:20 Ukázka struktury kazuistických webinářů I, II, III a seznámení s moduly online vzdělávání NPI ČR pro danou tematiku. 

22:35 Martina Vlachová, ředitelka ZŠ, představuje školu, její vize, složení kolektivu žáků ve třídách a zdůrazňuje efektivní způsob práce s heterogenní třídou. 

26:38 Vymezení zásady 01 Dodržování pravidelných rituálů navozujících žákům pocit „my“. Přínosy zásady pro učitele a žáky. Osvědčené tipy pro zavádění rutiny a rituálů, které dávají žákům pocit klidu a jistoty při výuce. 

32:44 Ukázka vyučovací hodiny matematiky ve 2. ročníku zaměřené na téma číselná řada do 100. Začátek hodiny, kdy se dodržují zásady pravidelných rituálů v návaznosti na zásadu 01. Následuje diskuze k ukázce týkající se rutiny a rituálů ve třídě a příklad práce s check-listem. 

42:15 Vymezení zásady 03 Úprava pracovního prostředí tak, aby umožňovalo otevřené vyučování. Přínosy zásady pro učitele a žáky. Definice pojmu otevřené vyučování, diskuze s pedagožkami na dané téma a sdílení osvědčených tipů. 

52:56 Ukázka vyučovací hodiny matematiky ve 2. ročníku, kde probíhá společná aktivita v kruhu a práce ve dvojicích. V duchu zásady 03 se střídají aktivity a mění se pracovní prostředí pro otevřenou výuku. Následuje diskuze k ukázce týkající se otevřeného vyučování, vrstevnického učení a práce s prostorem ve třídě. Vše je doplněno o práci s check-listem. 

1:14:23 Vymezení zásady 10 Podpora žádoucího chování žáků. Přínosy zásady pro učitele a žáky a představení osvědčených tipů této zásady. Jedná se zejména o vrstevnické hodnocení a nastavení postupů při nežádoucím chování ve výuce. 

1:24:17 Ukázka vyučovací hodiny matematiky ve 2. ročníku, kdy mají žáci možnost měnit své pracovní tempo v návaznosti na zásadu 03. Dále sami hodnotí svou práci na základě vrstevnického hodnocení podle zásady 10. Učí se slovně hodnotit nejen svou práci, ale i práci ostatních spolužáků. Následuje diskuze a komentáře k ukázce týkající se podpory žádoucího chování. Vše opět doplňuje práce s check-listem. 

1:34:04 Prostor pro dotazy od sledujících diváků webináře.

1:42:00 Ukázka společné aktivity žáků provázaná s navštíveným divadelním představením. Aktivita se pojí se zásadou 03 a 10, kdy jsou žáci přímo zodpovědní za vlastní práci a učení. Učí se tak pracovat ve skupině a zároveň nést zodpovědnost za daný úkol. Spolupráce žáků dává učitelce prostor a čas věnovat se těm žákům, kteří potřebují individuální pomoc. 

1:44:06 Zhodnocení a zakončení webináře. 

 

Tip:

Tento díl vychází z Desatera úspěšné práce s heterogenní třídou Národního pedagogického institutu ČR. Konkrétně se jedná o zásadu 01  Dodržuje pravidelné rituály navozující žákům pocit „my“, dále zásadu 03  Upraví pracovní prostředí tak, aby umožňovalo otevřené vyučování a zásadu 10  Podporuje žádoucí chování žáků. Jednotlivé zásady Desatera úspěšné práce s heterogenní třídou najdete na:

Desatero zásad úspěšné práce s heterogenní třídou | Zapojmevšechny.cz (zapojmevsechny.cz)

V tomto úvodním textu najdete rozcestník k jednotlivým textům Desatera.

Dále můžete využít online publikaci „Desatero práce s heterogenní třídou“, která je k dispozici na:

Desatero práce s heterogenní třídou – online | Zapojmevšechny.cz (zapojmevsechny.cz)

Projít si může také tzv. check-list, který lze s úspěchem využít při práci s heterogenním kolektivem:

Nástroj pro hodnocení práce se žáky | Zapojmevšechny.cz (zapojmevsechny.cz)

 

Pokud Vás video zaujalo, podívejte se na 3. díl z tohoto videoseriálu (třetí návazné video), který cílí na další zásady práce s heterogenní třídou týkající se zajištění srozumitelnosti výuky pro všechny žáky.


Mohlo by Vás zajímat

Porouchaná identita? Jak citlivě mluvit s transgender a nebinárními studujícími

Transgender a nebinární studující patří v rámci českého školství k nejohroženějším skupinám. Jejich potřeby nezastupuje žádná profesní organizace, navíc je provází společenské stigma. Inkluzivní přístup k této skupině přitom začíná zvoleným jazykem. Jak hovořit s trans a nebinárními studujícími?

Kája není kluk, je to holka. Příběh transgender žákyně základní školy

Tento rozhovor nabízí pohled do života jedenáctileté Káji a její rodiny, zdůrazňující význam podpory a akceptace transgender a nebinárních dětí ve školách a doma. Od chvíle, kdy rodina poznala, že Kája je transgender, se ji rodiče snaží vést cestou plnou lásky a pochopení. Jejich cílem je zajistit Káje co nejšťastnější a nejplnější život. Příběh osvětluje, jak důležité je předcházet nejistotě a nedostatku informací ve školním prostředí prostřednictvím předávání informací a pravidelné komunikace rodiny a školy.

Multikulturní výchova mírní strach i předsudky. Žáky vede k toleranci

Každý z nás se dříve či později setká s cizinci nebo žáky z jiných kultur. Je tak dobré na to svou třídu připravit v rámci multikulturní výchovy, která dětem pomůže se zvládáním obav, předsudků a stereotypů a dovede je k větší toleranci i respektu vůči všemu odlišnému.

Zobrazit další články