Spolupráce rodiny a školy

Spolupráce rodiny a školy

29.08.2024
Učitel/učitelka
Ředitel/ředitelka
Rodiče
Tématem měsíce září je spolupráce rodiny a školy. Základním principem, na kterém můžete vystavět pravidla vzájemné komunikace, je společný zájem na nejlepším fungování a maximálních možných výsledcích dítěte. Přinášíme vám souhrn materiálů a tipů, jak nastavit komunikaci s rodiči, třídní schůzky a další.


„Dobře fungující spolupráce mezi rodinou a školou je klíčová pro úspěšné vzdělávání dětí. Zároveň je dobré si uvědomit, že někteří rodiče mohou mít nižší důvěru ve školní systém nebo mají omezené možnosti a kompetence, jak se do spolupráce se školou aktivně zapojit. Důležitým předpokladem úspěchu je prostředí důvěry, kde se všichni rodiče budou cítit vítáni a respektováni. Pedagogičtí pracovníci a pracovnice hrají v tomto procesu zásadní roli a jejich dovednosti v oblasti komunikace jsou nezbytným základem pro budování pozitivních vztahů s rodiči. Jinými slovy, skutečnost, jakým způsobem dokážeme komunikovat s rodiči, ovlivňuje kvalitu naší spolupráce. Věřím, že když budeme cíleně zlepšovat a profesionalizovat své komunikační dovednosti, velmi pravděpodobně lépe porozumíme potřebám a očekávání rodin a dokážeme efektivněji nastavovat možnosti vzájemné spolupráce. Zároveň získáme větší jistotu v dovednostech vést diskuzi, jasně formulovat myšlenky, předcházet konfliktům a efektivně řešit případná nedorozumění.“

Olga Havlátová, projekt Podpora rovných příležitostí, NPI ČR


Principy komunikace školy s rodiči

Rodina a škola – to jsou dva světy, které stojí za to propojit. Jedině vzájemný respekt, dialog a spolupráce mezi rodiči, dětmi a školou dokáže kultivovat jeden společný svět. V takovém světě je pak radost vyučovat i učit se.

https://zapojmevsechny.cz/clanek/77-principy-komunikace-skoly-s-rodici

https://zapojmevsechny.cz/clanek/199-efektivni-komunikace-a-spoluprace-mezi-ucitelem-a-rodici


Třídní schůzky

I z třídních schůzek můžete vykouzlit příjemné příležitosti k utužení vztahů a spolupráce s rodiči, co se vzdělávání dětí týká. Podívejte se, jak je můžete ozvláštnit.

https://zapojmevsechny.cz/clanek/19-tridni-schuzky-a-jejich-vliv-na-klima-tridy

https://zapojmevsechny.cz/clanek/99-tridni-schuzky-jinak-s-rodici-a-detmi

https://zapojmevsechny.cz/clanek/76-rodicovske-schuzky-formou-poradniho-kruhu


Školská rada

Školská rada je důležitý orgán školy, který musí být zřízen podle zákona u každé základní, střední a vyšší odborné školy. Školskou radu tvoří zástupci tří skupin školních aktérů. Jednu třetinu jmenuje zřizovatel školy, jednu třetinu volí pedagogičtí pracovníci školy a jednu třetinu volí zákonní zástupci nezletilých žáků (příp. zletilí žáci a studenti). I zde můžete pracovat na komunikaci s rodiči!

https://zapojmevsechny.cz/clanek/620-skolska-rada

https://zapojmevsechny.cz/clanek/860-podcast-54-skolske-rady-nevyuzity-potencial-klicoveho-pilire-ceskeho-vzdelavaciho-systemu

https://zapojmevsechny.cz/clanek/881-podcast-55-efektivni-skolska-rada-jak-zajistit-transparentnost-spolupraci-a-uspech

https://zapojmevsechny.cz/clanek/544-jak-zapojit-rodice-vsech-zaku-do-cinnosti-skolske-rady




Mohlo by Vás zajímat

Digi v pestré třídě

Tématem měsíce října 2024 je rozvoj digitálních kompetencí v heterogenní, pestré třídě. Přinášíme souhrn materiálů, které vás mohou inspirovat a pomoci vám při práci s žáky.

Wellbeing ve škole

Tématem měsíce června 2024 je wellbeing ve škole. Stále více se totiž ukazuje jeho důležitost a dopad na psychiku a motivaci jak dětí, tak vyučujících. Přinášíme vám souhrn materiálů, které vám pomohou vytvářet prostředí podporující duševní zdraví, pohodu a celkovou spokojenost všech zúčastněných.

Hodnocení žáků

Tématem měsíce května 2024 je Hodnocení žáků. Stále více se totiž ukazuje jeho důležitost a dopad na psychiku i motivaci dětí ve výuce. Přinášíme vám souhrn materiálů, které vám usnadní práci s heterogenní, pestrou třídou.

Zobrazit další články