logo
logo
Příručka první pomoci pro práci s dětmi s NKS v předškolním věku

Příručka první pomoci pro práci s dětmi s NKS v předškolním věku

18.06.2024
Mgr. Renáta Vrbová, Ph.D.
Učitel/učitelka
Školní poradenský pracovník/ce
Zajímá Vás, co s dítětem v předškolním věku, které má problémy v komunikaci? Pak sáhněte po publikaci – metodice „Příručka první pomoci pro práci s dětmi s narušenou komunikační schopností (NKS) v předškolním věku" a dozvíte se vše potřebné jasně a stručně!
Obrázek článku

Foto zdroj: Canva

Publikace poskytuje předškolním pedagogům i rodičům praktická doporučení pro podporu dětí s narušenou komunikační schopností (NKS). Obsahuje informace o systému logopedické péče v ČR, popisuje nejčastější druhy NKS, jejich dopady na vzdělávání a přináší konkrétní příklady z praxe. Cílem je usnadnit pedagogům i rodičům práci s dětmi s vybranými potížemi, zlepšit jejich začlenění do kolektivu a podpořit rozvoj jejich komunikačních dovedností.

Materiál je navržen tak, aby předškolním pedagogům poskytl potřebné informace a nástroje pro inkluzivní vzdělávání dětí s NKS a je koncipován jako užitečný nástroj pro všechny, kteří se podílejí na jejich výchově a vzdělávání. Najdete zde konkrétní doporučení a strategie pro efektivní komunikaci a práci s dětmi s NKS, což přispívá k jejich lepšímu začlenění do kolektivu a rozvoji jejich komunikačních dovedností. Věnuje se narušenému a opožděnému vývoji řeči, vývojové dysfázii, vývojové poruše artikulace, vývojové neplynulosti, selektivnímu mutismu a vývojové verbální dyspraxii. Každá kapitola obsahuje také příklady z praxe, seznamy odborné literatury a praktické odkazy pro pedagogy i rodiče. Pomáhá pedagogům i rodičům lépe porozumět těmto poruchám a poskytuje jim praktické rady i postupy.

„Příručka první pomoci pro práci s dětmi s NKS v předškolním věku" od autorů Ivy Klugové, Jiřiny Jehličkové, Veroniky Včelíkové a Renaty Vrbové je právě takovou praktickou metodikou určenou pro pedagogy a rodiče předškolních dětí. Text vznikl na základě častých dotazů předškolních pedagogů a jejich potřeb pro práci s dětmi s NKS.

Autorky působí jako krajské koordinátorky logopedické péče ve školství při NPI ČR a svou mnohaletou praxi jako odbornice v tomto oboru nasbíraly v SPC i při výuce logopedických předmětů na univerzitách v ČR.  

Předkládaná publikace – metodika vychází v součinnosti s oddělením předškolního vzdělávání NPI ČR, které se podílelo na recenzi dokumentu a je tedy v souladu s požadavky na předškolní vzdělávání i v rámci revize RVP PV.

Publikace Příručka první pomoci pro práci s dětmi s NKS v předškolním věku ke stažení.


Mohlo by Vás zajímat

Art and Science v kampusu VŠB-TU Ostrava

Ve čtvrtek 5. 9. 2024 v kampusu VŠB-TUO v Porubě představíme univerzitu nejen jako instituci pro vzdělávání, vědu a výzkum, ale také jako místo kreativního myšlení s přesahem do umění a tvořivosti. Těšte se na komentované ukázky, technické dílny a soutěže, umělecké workshopy, výstavy a hudební vystoupení. Podrobnější informace vám pošleme v přípravném týdnu, ale přihlásit svou školu můžete už nyní: https://www.zlepsisitechniku.vsb.cz/program/1213. (Foto zdroj: Freepik)

Abaku Math Game

Do finále Školní ligy ABAKU MATH GAME, kterou už 11 let pořádá organizace Abaku, se „propočítalo“ celkem 60 studentů a studentek z 20 škol, kteří se utkali o titul mistra republiky.

Národní festival Smetanova Litomyšl dává prostor nejmladším talentům

Praha 11. června 2024 – Přední festivaly Smetanova Litomyšl a Smetanova výtvarná Litomyšl spojuje zájem o nejmladší generaci talentů, kterým pořadatelé dávají prostor spolu s mezinárodními hvězdami ve svých programech v nadcházejících týdnech.