logo
logo
VIDEO: Lepší známky a soustředění? Žáky ovlivňuje i design třídy.

VIDEO: Lepší známky a soustředění? Žáky ovlivňuje i design třídy.

09.04.2020
Autorský tým APIV B
Učitel/učitelka
Design třídy má nejen jednoznačný vliv na pohodu žáků, ovlivňuje i jejich studijní výsledky. Ukázal to nedávný průzkum Salfordské univerzity v Británii. Čím lépe je učebna navržená, tím lepší známky děti mají. Kateřina Pokorná, speciální pedagožka a lektorka Školy bez poražených, se tak podělí o nápady na zařízení školních interiérů. Videem bude provádět moderátorka Bára Dvorská.


Zdroj: Autorský tým APIV B


Struktura videa

00:56 Jak by mělo vypadat ideální učební prostředí? Nejdůležitějšími faktory jsou světlo, teplota a flexibilita, tedy jak rozmanité způsoby učení třída žákům nabízí.

04:43 Podnětnost prostředí ovlivňují například komplexita interiéru a barvy.

05:33 Koho požádat o radu se zařizováním třídy?

05:49 Třídu je dobré rozdělit do zón. Děti potřebují mít také pocit, že je učebna opravdu jejich.

10:15 Ideální jsou přírodní materiály.

11:09 Jak uzpůsobit třídu pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami?

Mohlo by Vás zajímat

Porouchaná identita? Jak citlivě mluvit s transgender a nebinárními studujícími

Transgender a nebinární studující patří v rámci českého školství k nejohroženějším skupinám. Jejich potřeby nezastupuje žádná profesní organizace, navíc je provází společenské stigma. Inkluzivní přístup k této skupině přitom začíná zvoleným jazykem. Jak hovořit s trans a nebinárními studujícími?

Kája není kluk, je to holka. Příběh transgender žákyně základní školy

Tento rozhovor nabízí pohled do života jedenáctileté Káji a její rodiny, zdůrazňující význam podpory a akceptace transgender a nebinárních dětí ve školách a doma. Od chvíle, kdy rodina poznala, že Kája je transgender, se ji rodiče snaží vést cestou plnou lásky a pochopení. Jejich cílem je zajistit Káje co nejšťastnější a nejplnější život. Příběh osvětluje, jak důležité je předcházet nejistotě a nedostatku informací ve školním prostředí prostřednictvím předávání informací a pravidelné komunikace rodiny a školy.

Multikulturní výchova mírní strach i předsudky. Žáky vede k toleranci

Každý z nás se dříve či později setká s cizinci nebo žáky z jiných kultur. Je tak dobré na to svou třídu připravit v rámci multikulturní výchovy, která dětem pomůže se zvládáním obav, předsudků a stereotypů a dovede je k větší toleranci i respektu vůči všemu odlišnému.

Zobrazit další články