logo
logo
VIDEO: Jak zlepšit vztahy ve třídě a vybudovat dobrý kolektiv?

VIDEO: Jak zlepšit vztahy ve třídě a vybudovat dobrý kolektiv?

03.03.2020
Autorský tým APIV B
Učitel/učitelka
Vztahy mezi dětmi ve třídě výrazně ovlivňují nejen jejich postoj ke škole, celkovou spokojenost, ale i výsledky učení. Fungující kolektivy ovšem nejsou samozřejmostí, je potřeba je cíleně budovat a podporovat. Ředitel základní školy v pražském Karlíně Jan Korda radí, jak stmelovat vztahy ve třídách na prvním i druhém stupni. A jak případně řešit problémy.


Struktura videa

00:23 Co může přinést Dětská rada.

02:45 Stmelení kolektivu pomáhají mimoškolní aktivity, speciální předměty jako osobnostně-sociální výchova i třídnické hodiny.

06:54 Organizace třídnických hodin.

08:30 Jak připravit třídu na nástup dítěte se speciálními vzdělávacími potřebami? 

11:25 Základ fungujícího kolektivu je tzv. „zdravé jádro“.

15:51 Žáci bez motivace a s problémovým chováním – jak k nim přistupovat? 

19:51 Problémové chování se může projevit i ve výuce. Pomoct může systém řízených přestávek a individuální práce s dítětem mimo školní třídu.



Mohlo by Vás zajímat

Třídnické hodiny a třídní management – 4. díl

Národní pedagogický institut ČR ve spolupráci s UNICEF prezentuje čtyřdílný seriál. Ten zahrnuje 2 videoreportáže s ukázkami výuky a 2 interaktivní webináře, které prezentují osvědčené postupy pro práci s různorodou třídou. V závěrečném dílu diskutují pedagožky ze ZŠ Zeleneč s pracovnicí institutu Veronikou Ješátkovou o segmentech videohospitace z hodiny anglického jazyka na druhém stupni. Cílem webináře je představit principy č. 2, 6 a 9 z Desatera zásad pro práci s heterogenní třídou.

Zobrazit další články