logo
logo
VIDEO: Tipy pro učitele – jak nastavit pravidla pro jednání s rodiči?

VIDEO: Tipy pro učitele – jak nastavit pravidla pro jednání s rodiči?

03.02.2020
Autorský tým APIV B
Učitel/učitelka
Práce učitele s sebou automaticky přináší i nutnost jednat s rodiči, což nemusí být vždycky zcela bezproblémové. Je dobré se na tyto situace dopředu připravit, umět si stanovit zdravé hranice a dokázat správně komunikovat. S tím vám pomůže zkušená učitelka a lektorka „Školy bez poražených“ Kateřina Vrtišková, která se ve videu podělí o své tipy a praktické ukázky.

Zdroj: Autorský tým APIV B

Znáte to. Rodič přijde zrovna když se chystáte na hodinu nebo se potřebujete poradit s kolegou ohledně vzdělávání některého žáka. Možná dostáváte od rodičů SMS i pozdě večer nebo o víkendu, zastavují vás na ulici a v obchodě. Jak si vybudovat hranice a nastavit rozumná pravidla v komunikaci? Co je starostí pedagoga a co už je zodpovědností rodiče? Na tyto otázky se soustředí ve videu s praktickými ukázkami pedagožka a lektorka Školy bez poražených Kateřina Vrtišková. 


Struktura videa

00:47 Rodiče přicházejí za pedagogem mnohdy v nevhodnou chvíli a navíc bez ohlášení. Jak v takové chvíli reagovat?


02:48 Předem domluvená schůzka s rodiči na jejich žádost – co od toho očekávat a jaká si nastavit pravidla?


04:04 Na učitele se často obrací zoufalí rodiče, kteří si nevědí rady se svými dětmi v mimoškolních záležitostech. Úkolem pedagoga sice není tyto situace řešit a přebírat za rodiče odpovědnost, může ale jít o příležitost navázat dobrý vztah a komunikaci.


05:58 Rodiče se někdy snaží radit učitelům, jak by podle nich měli dělat svou práci. Jak se k těmto návrhům stavět a reagovat, pokud rodiče vyvíjejí nepříjemný nátlak?


10:03 Může se stát, že rodiče obejdou s problémem učitele a jdou rovnou za ředitelem. Pro tyto situace je nutné si s vedením školy nastavit pravidla.

Mohlo by Vás zajímat

PODCAST 55: Efektivní školská rada: Jak zajistit transparentnost, spolupráci a úspěch

Ve druhém díle podcastu s Nikolou Křístkem, odborníkem na školní evaluaci, který působí v neziskové organizaci Restorativní škola, získáte komplexní náhled na fungování školské rady a její pravomoci. Detailněji se dozvíte o volbách do školské rady a o řešení konfliktů uvnitř rady. Užitečné informace o „ideálním“ působení školské rady získají nejen ředitelky a ředitelé škol, ale také ostatní pedagogické pracovnice a pracovníci i rodiče, kteří mohou do školské rady kandidovat.

Zobrazit další články