logo
logo
Jak uspořádat online volby do školské rady? Praktické rady a dostupné nástroje

Jak uspořádat online volby do školské rady? Praktické rady a dostupné nástroje

24.07.2024
Autorský tým PROP, NPI ČR
Učitel/učitelka
Ředitel/ředitelka
Zřizovatelé škol
V poradně webu Zapojmevšechny.cz se setkáváme s dotazy od rodičů a pedagogů a pedagožek. Některé z nich vybíráme a jejich odpovědi zveřejňujeme v sekci Otázky a odpovědi, protože se domníváme, že by mohly být užitečné i pro další rodiče, vyučující a vedení škol. Dnešní dotaz se věnuje možnostem uskutečnit online volby do školské rady, včetně doporučení vhodných nástrojů a řešení. Diskutujeme také o právních aspektech volebního práva ve školských radách a nabízíme praktické rady pro zajištění transparentního hlasování.
Obrázek článku

Ilustrační foto | FOTO: Freepik


Dotaz: 

Jako ředitel střední odborné školy bych se rád zeptal, zda existuje nějaký digitální nástroj (aplikace, webová stránka), prostřednictvím kterého by bylo možné uskutečnit volby do školské rady online?


Odpověď:

Aplikace, která by byla vyvinutá právě pro tento účel, dostupná v České republice podle mých informací není. Uvažovali jsme o vytvoření takového nástroje, ale momentálně není dostatečná poptávka (včetně ochoty za tuto službu zaplatit), aby to bylo ekonomicky smysluplné. To však neznamená, že řešení neexistuje. Volby je možné uskutečnit online a není to složité.

Některé školní informační systémy podporují možnost online hlasování. Například Edookit umožňuje tajnou volbu všem oprávněným voličům a voličkám; pokud má žák nebo žákyně více zákonných zástupců či zástupkyň, každý z nich může hlasovat a všichni mají přístup do systému Edookit.

Další běžně používaný systém, Bakaláři, by mohl tuto funkcionalitu online voleb do školské rady nabídnout- má funkci Anonymní anketa. Podle našich zkušeností však neumí pracovat s více zákonnými zástupci a zástupkyněmi.

Zde také narážíme na otázku výkladu aktivního volebního práva- kdo má právo hlasovat ve volbách do školské rady. Bohužel je běžnou praxí, že každý žák nebo žákyně školy má přiřazený pouze jeden hlas od jednoho zákonného zástupce nebo zástupkyně. To je v rozporu se školským zákonem, který jasně uvádí, že aktivní volební právo mají zletilí žáci a žákyně a zákonní zástupci a zástupkyně – tedy každý zákonný zástupce anebo zástupkyně má své vlastní právo hlasovat (§ 167 (2) školského zákona).


Další informace najdete také v následující publikaci: Školský zákon: komentář. Vyd. 1. V Praze: C.H. Beck, 2014. XVII, 820 s. Beckova edice komentované zákony. ISBN 978-80-7400-550-3.


Pokud školní informační systém, který Vaše škola používá, nepodporuje digitální tajné volby, existují i další dostupné nástroje, které tuto funkci nabízejí. Níže uvádím některé z nich. Každý z těchto nástrojů má své nevýhody, takže bude na Vás posoudit, kde převažují výhody nad případnými nedostatky:

  • K dispozici jsou komerční řešení, jako je Aptien Software pro dotazníky, hodnocení a hlasování ve firmách, která jsou však placená.
  • K dispozici jsou bezplatná řešení, jako například online nástroj ADoodle® - Anonymous Doodle free service, avšak nejsou dostupná v češtině.
  • Je také možné využít webové aplikace Google Forms nebo Microsoft Forms. Problémem je, že někdo musí rozeslat unikátní přístupové kódy hlasujícím a následně zpracovat výsledky. Tato osoba (nebo kolektivní orgán) má přístup k informacím o tom, kdo jak hlasoval, což znamená, že volby nejsou tajné. Toto však lze technicky vyřešit skrytím sloupců s identifikací hlasujícího a exportem součtů do jiné tabulky a procesně definováním odpovědnosti a sankcí pro případ neoprávněného přístupu k těmto datům.

Pane řediteli, jsem si vědom, že byste na Vaši otázku jistě raději uvítal „ano“ s odkazem na příslušnou službu, přesto doufám, že Vám i tato odpověď může být k užitku.

Přeji, ať volby proběhnou klidně a přinesou Vám takové členy a členky školské rady, kteří Vám budou důstojnými partnery v dialogu o přítomnosti a budoucnosti Vaší školy. Je možné, že jim v tom může pomoci nabídka informací a podpory na portálu Školskérady.cz. Budu potěšený, když jim tuto informaci předáte.

Na dotaz odpověděl Nikola Křístek, konzultant a redaktor webového portálu Školskérady.cz konzultant oblasti Školské rady pro web Zapojmevšechny.cz. 

Mohlo by Vás zajímat

Důležité informace pro školní radu: Výběrové řízení, členství rodičů a zapojení nepedagogických pracovníků a pracovnic

V poradně webu Zapojmevšechny.cz se setkáváme s dotazy od rodičů i pedagogů a pedagožek. Některé dotazy a odpovědi zveřejňujeme v sekci Otázky a odpovědi, protože se domníváme, že by mohly být užitečné i pro další rodiče, vyučující a vedení škol. Dnešní dotaz se věnuje otázkám týkajících se výběrového řízení na ředitele/ředitelku školy, možnosti členství rodiče a zároveň asistentky pedagoga ve školní radě a diskutabilní kandidatuře uklízečky za pedagogy. Odpovědi poskytují užitečné právní a praktické rady pro všechny zúčastněné strany ve školním prostředí.