logo
logo
Důležité informace pro školní radu: Výběrové řízení, členství rodičů a zapojení nepedagogických pracovníků a pracovnic

Důležité informace pro školní radu: Výběrové řízení, členství rodičů a zapojení nepedagogických pracovníků a pracovnic

19.07.2024
Učitel/učitelka
Zřizovatelé škol
V poradně webu Zapojmevšechny.cz se setkáváme s dotazy od rodičů i pedagogů a pedagožek. Některé dotazy a odpovědi zveřejňujeme v sekci Otázky a odpovědi, protože se domníváme, že by mohly být užitečné i pro další rodiče, vyučující a vedení škol. Dnešní dotaz se věnuje otázkám týkajících se výběrového řízení na ředitele/ředitelku školy, možnosti členství rodiče a zároveň asistentky pedagoga ve školní radě a diskutabilní kandidatuře uklízečky za pedagogy. Odpovědi poskytují užitečné právní a praktické rady pro všechny zúčastněné strany ve školním prostředí.
Obrázek článku

Ilustrační foto | FOTO: Freepik

Dotaz: 

Chtěl jsem se jako nový předseda školní rady základní školy zeptat na pár informací. Teď řešíme, jestli vypsat výběrové řízení na nového ředitele/ředitelku školy, takže jsou tyto informace obzvlášť důležité.

  • Je doporučení školské rady pro vypsání výběrového řízení na post ředitele/ředitelky školy závazné pro zřizovatele? Vím, že v minulosti tomu tak bylo.
  • Může být ve školské radě za rodiče rodič, který je zároveň asistentkou pedagoga? Mně to nedává smysl a myslím, že to dává silnější mandát řediteli/ředitelce.
  • Může být ve školské radě za pedagogy uklízečka? Myslím, že ne, protože v dokumentech se píše, že se má jednat o pedagogického pracovníka/pracovnici, což uklízečka není.

Díky moc za vaše stanovisko, je pro nás velice důležité.


Odpověď:

Dobrý den,

uvádím postupně odpovědi na Vaše jednotlivé otázky:                 

1. Je doporučení školské rady pro vypsání výběrového řízení na post ředitele/ředitelky školy závazné pro zřizovatele? Vím, že v minulosti tomu tak bylo.

Pokud školská rada podá návrh na konkurz na ředitele školy a sdělí to zřizovateli, je zřizovatel ze zákona povinen konkurz vyhlásit (§ 166 (2) školského zákona).

Zatímco zřizovatel je ve svých krocích vázán pravidly vyhlášky tzv. konkurzní vyhlášky (Vyhláška č. 54/2005 Sb. Vyhláška o náležitostech konkursního řízení a konkursních komisích), období, kdy může školská rada svůj návrh podat, není nijak specifikované.

Nicméně je nutné počítat s tím, že zřizovatel může konkurz vyhlásit nejpozději tři měsíce před koncem mandátu stávajícího ředitele. Metodicko-výkladová příručka MŠMT ke konkurzům uvádí, že je třeba to udělat nejpozději šest měsíců před koncem mandátu ředitele.

Tématu se podrobněji věnuje např. heslo „Konkurz na ředitele" v Encyklopedii ŠR na webu Školskérady.cz.

 

2. Může být ve školské radě za rodiče rodič, který je zároveň asistentkou pedagoga? Mně to nedává smysl a myslím, že to dává silnější mandát řediteli/ředitelce.

Odpověď „ano“ na Vaši otázku platí v případě, že v době, kdy byla tato členka školské rady zvolena, neměla pracovněprávní vztah v pozici pedagogické pracovnice vůči škole. Tehdy volby proběhly v pořádku a mandát nelze zvolené člence odebrat, není k tomu právní titul.

Odpověď „ne“ platí v případě, že v době konání voleb byla kandidátka v kurii zákonných zástupců zletilých žáků a žákyň pedagogickou pracovnicí školy. Toto výslovně zakazuje školský zákon (§ 167 (3)). Pokud k tomu došlo, je mandát neplatný a ředitel/ředitelka by měl/a vyhlásit nové volby na neobsazený mandát.

 

3. Může být ve školské radě za pedagogy uklízečka? Myslím, že ne, protože v dokumentech se píše, že se má jednat o pedagogického pracovníka/pracovnici, což uklízečka není.

Jediný dokument, který určuje, zda někdo vůči školské radě má nebo nemá pasivní volební právo (tedy jinými slovy: právo být volen), je školský zákon.

Ten v § 167 vyjmenovává několik omezení pasivního volebního práva, mezi kterými (možná trochu překvapivě) není uvedeno, že kandidáti a kandidátky v kurii pedagogických pracovníků a pracovnic musí být zaměstnáni v dané škole.

U této kurie tedy není žádné omezení pasivního volebního práva, platí zde tedy pouze obecná neslučitelnost kandidáta/kandidátky s pozicí ředitele/ředitelky dané školy a dále, že nesmí jít o člověka, který by byl jmenován zřizovatelem nebo byl zvolen v kurii zákonných zástupců/zástupkyň anebo zletilých žáků a žákyň.

Z toho plyne, že paní uklízečka, pokud dostala důvěru pedagogických pracovníků a pracovnic, aby reprezentovala jejich zájmy a přispívala svými znalostmi a osobnostním vybavením k rozvoji školy v jejím nejvyšším samosprávném orgánu, je taková situace z pohledu zákona v pořádku.

Podrobnější informace k tomuto tématu najdete v heslu Volební právo" v Encyklopedii ŠR na webu Školskérady.cz.

 

Vaše dotazy napovídají, že si instituce školské rady vážíte a roli předsedy berete zodpovědně. Možná pro Vás bude zajímavé přidat se do (bezplatného) Fanklubu Školskérady.cz.

Každopádně držím palce, aby Vám práce ve školské radě dávala smysl a abyste také měl pocit, že Vaše práce dává smysl i lidem kolem Vás ... :)

Na dotaz odpověděl Nikola Křístek, konzultant a redaktor webového portálu Školskérady.cz konzultant oblasti Školské rady pro web Zapojme všechny.cz. 



Mohlo by Vás zajímat

Jak uspořádat online volby do školské rady? Praktické rady a dostupné nástroje

V poradně webu Zapojmevšechny.cz se setkáváme s dotazy od rodičů a pedagogů a pedagožek. Některé z nich vybíráme a jejich odpovědi zveřejňujeme v sekci Otázky a odpovědi, protože se domníváme, že by mohly být užitečné i pro další rodiče, vyučující a vedení škol. Dnešní dotaz se věnuje možnostem uskutečnit online volby do školské rady, včetně doporučení vhodných nástrojů a řešení. Diskutujeme také o právních aspektech volebního práva ve školských radách a nabízíme praktické rady pro zajištění transparentního hlasování.