logo
logo
VIDEO: Rozzlobený rodič a hádka s učitelem – jak řešit spory ve škole?

VIDEO: Rozzlobený rodič a hádka s učitelem – jak řešit spory ve škole?

03.03.2020
Autorský tým APIV B
Učitel/učitelka
I rodiče mívají náročné dny a může se stát, že si svou špatnou náladu vybijí právě na vás. Budou si stěžovat, vyhrožovat, někdy i křičet nebo se ohánět školní inspekcí. V tuto chvíli je důležité, jak se k tomu jako učitel postavíte – je totiž velký rozdíl mezi obrannou a empatickou reakcí. To na hraných scénkách ukáže i lektorka Školy bez poražených Hanka Čechová, která se také podělí o návod, jak takovou situaci zklidnit.

Lektorka Hana Čechová vám pomocí hraných scének ukáže a vysvětlí, jaký je rozdíl mezi impulzivní a vědomou reakcí na konflikt. Dozvíte se, jak lze pomocí vědomé reakce nepříjemnou situaci zklidnit a dovést ke konstruktivnímu závěru.

Struktura videa

00:19 Komunikace s rozzlobeným rodičem bývá velmi náročná. Existují dva přístupy, jak se k ní postavit – obranný a empatický.

03:39 Takhle ne: První ukázka zachycuje scénu, kde si rozčilená matka stěžuje na metody výuky. Pedagožka se okamžitě začíná bránit a vysvětlovat rodiči svoje stanoviska, což situaci zhoršuje.

06:14 Takto ano: V druhé ukázce je vidět průběh konfliktu, pokud by učitelka zareagovala více empaticky a s rozvahou podle předem připraveného postupu.

08:41 Lektorka bod po bodu rozebere, v čem je komunikace učitelky v první ukázce problematická. Jde totiž o navyklou obrannou reakci z pohledu pedagoga, kterou ale rodič ve svém rozčilení není schopen přijmout.

11:59 Jak to asi vidí rodič? Lektorka rozebírá druhou ukázku, v níž učitelka reaguje empaticky a aktivně naslouchá. Jen tak je v danou chvíli možné konflikt zmírnit.

15:27 I přes snahu se může stát, že bude rodič na učitele dál verbálně útočit. V takovém případě je na místě rozhovor ukončit, nabídnout rodiči jiný termín anebo doporučit vše projednat s vedením školy. Škola by měla mít pro tyto případy vždy jasně nastavená pravidla.  

Mohlo by Vás zajímat

Rodičovské schůzky formou poradního kruhu

Stížnost bývá krajní formou, kterou rodiče vyjadřují nespokojenost s prací učitelů. Chcete těmto situacím předejít? Zkuste formu poradního kruhu. Hodí se pro zlepšení vašich vztahů s rodiči i dětmi. Formu poradního kruhu můžete využít místo tradičních třídních schůzek. Školy ve Spojených státech, Kanadě a některých dalších zemích postupně zavádějí poradní kruh jako jeden z předmětů už třicet let, ve větší míře pak od roku 2006.

Zobrazit další články