logo
logo

VIDEO: Praktické rady pro duševní hygienu učitelů

31.03.2022
Autorský tým APIV B
Učitel/učitelka
Nové situace, nové výzvy a zkušenosti. Do českých škol přichází děti z Ukrajiny, které se svými rodinami, často jen s matkami, utekly před válkou ze své země. Jsou to děti z jiného kulturního prostředí a s odlišným mateřským jazykem. Před námi všemi, před školami i pedagogy, stojí další výzva, a to přijmout tyto děti do svých tříd, překonat jazykovou bariéru. Je potřeba se také vyrovnat s náročným tématem války, které rezonuje českou společností a samotnými dětmi.



První video z třídílného seriálu s lektorkou, terapeutkou a krizovou interventkou Kristýnou Farkašovou přináší praktické tipy pro pedagogy, jak mohou pracovat sami se sebou a pečovat o své mentální zdraví v tomto nelehkém čase. Rozhovor moderuje redaktorka Adéla Pospíchalová.



Struktura videa:

00:00 Představení tématu i hosta – lektorky, terapeutky a krizové interventky Kristýny Farkašové. 

01:19 Co má učitel udělat sám pro sebe, aby mohl stát před třídou a své emoce v této kritické době zvládl? 

05:31 Jak se v kritické chvíli zachovat a zklidnit sebe i okolí. Důležitost malých pauz v průběhu pracovního dne. 

08:20 Techniky pro zklidnění, sdílení a komunikaci s žáky ve třídě. 

09:21 Další možnosti a doporučení pro řešení kritických situací pedagogů, návazné služby. 

11:59 Paralely s „covid obdobím“. 

14:29 Smysl dobročinných a humanitárních akcí ve škole - z pohledu duševního zdraví pedagogů a žáků. 

16:04 První pomoc - doporučení co dělat, když mám pocit, že situaci nezvládám.


Mgr. Kristýna Farkašová je lektorka, terapeutka a krizová interventka. Doprovází lidi v mezních životních situacích, i ty, kteří se chtějí dále rozvíjet. Absolvovala pětiletý sebezkušenostní výcvik v systematickém přístupu k psychoterapii. Má praxi v oblasti sociální péče a služeb z přímé péče. Kristýna se také třetím rokem intenzivně vzdělává v odborném výcviku, zaměřeném na podporu duševního zdraví dětí i pedagogů, poskytovaném organizací ČOSIV ve spolupráci s Norským centrem Østbytunet. S kolegou terapeutem tvoří audiopodcast Hovorna.


Mohlo by Vás zajímat

Rušiví činitelé hospodaření s časem 2

Jak efektivní dokážete být v oblasti plánování a dosahování cílů (ve vzdělávání)? Možná jste obětí rušivých činitelů hospodaření s časem, které vaši snahu bojkotují. V pojetí autora Francoise Delivrého jsou rušiví činitelé určitým stereotypem v myšlení nebo chování, který člověku zabraňuje dosahovat vlastních cílů. Na konci textu najdete online kvíz, který vám nabídne možnost sebereflexe ve vlastním time managementu a také doporučenou literaturu pro seberozvoj i pro práci se žáky.

Rychlotest rizikových a protektivních faktorů syndromu vyhoření

Působí na vás více eustres nebo distres? Zjistěte, jak jste na tom se syndromem vyhoření a zkuste s námi uvolňující techniku s názvem Protistresová výbava.

Co dělat, když zažíváte mobbing nebo bossing? Kde hledat pomoc?

Když zažíváte nerovné zacházení od vedení školy anebo na vás kolegové útočí před žáky, je těžké zachovat klid a věnovat se výuce. Mobbing a bossing probíhá i ve školách a my vám poradíme, jak se mu bránit.

Zobrazit další články