Desatero a užitečné odkazy k povodňové situaci

Desatero a užitečné odkazy k povodňové situaci

27.09.2024
Učitel/učitelka
Ředitel/ředitelka
Školní poradenský pracovník/ce
Rodiče
Zřizovatelé škol
Třídní učitel/ka
Obrázek článku

Ilustrační foto | FOTO: Freepik

V těchto intenzivních a náročných dnech je obzvláště důležité dbát nejen o své zdraví a duševní pohodu, ale také o zdraví a duševní pohodu dětí, žáků a studentů, se kterými pracujeme. Abychom vám pomohli poskytnout účinnou podporu, přinášíme vám deset praktických kroků, které můžete učinit při práci s dětmi, žáky a studenty zasaženými povodněmi. Připravili jsme pro vás také rozcestník užitečných zdrojů, které lze při práci využít.

1. Vytvořte bezpečné prostředí

Zajistěte, aby se žáci cítili fyzicky i emocionálně bezpečně. Klidné a předvídatelné prostředí může pomoci vyrovnat se se situací a snížit tak jejich stres a úzkost.

2. Validujte jejich emoce

Validujte a potvrzujte jejich prožívání pocity (například smutek, strach, zmatek, obavy). Dejte jim najevo, že je v pořádku cítit se rozrušeně, a ujistěte je, že tyto emoce jsou při událostech přirozené.

3. Nabídněte jim jasnou a zřetelnou komunikaci

Vysvětlete, co se stalo, jednoduchým jazykem přiměřeným věku. Vyhněte se zahlcujícím detailům, ale pravdivě odpovídejte na jejich otázky, abyste zmírnili zmatek a strach.

4. Udržujte rutinu

Snažte se v rámci možností zachovat rutinu, na kterou jsou žáci zvyklí. Předvídatelnost poskytuje pocit bezpečí a pomáhá získat pocit, že mají situaci více pod kontrolou.

5. Podporujte vzájemnou podporu

Povzbuzujte je, aby se navzájem podporovali. Vzájemné diskuse nebo skupinové aktivity mohou podpořit pocit sounáležitosti a snížit negativní prožívání.

6. Učte dovednostem pro zvládání stresu

Pokud je to možné, zaveďte cvičení technik mindfulness, dechových cvičení, relaxačních technik nebo psaní deníku, které žákům pomohou zvládat stres a úzkost.

7. Sledujte příznaky stresu

Všímejte si příznaků přetrvávajícího traumatu, jako je uzavřenost, podrážděnost nebo studijní problémy. Včasná intervence je klíčem k rychlejšímu zotavení ze stávající situace.

8. Upravte akademická očekávání

Žáci postižení povodněmi mohou mít problémy se soustředěním, plněním zadání, dokončením úkolů, a proto se pokuste v rámci možností nabídnout flexibilitu a podporu.

9. Podporujte fyzickou aktivitu

Pokud možno, zařaďte lehké fyzické aktivity, které zmírní stres a zlepší náladu. Pohyb může pomoci zpracovat negativní emoce a přijít na jiné myšlenky.

10. Zapojte do aktivit spojených s obnovou komunity

Zapojte žáky do pozitivních činností při obnově, jako je úklid komunity nebo sbírka finančních prostředků. Pomoc druhým může podpořit odolnost, pozitivní prožívání a pocit sounáležitosti.


Užitečné odkazy:

Centrum LOCIKA

· Jak s dětmi mluvit o povodních (balíček materiálů) o https://www.centrumlocika.cz/novinky/jak-s-detmi-komunikovat-o-povodnich-balicek

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ)

· Asistenční centrum pomoci (obsahuje užitečné zdroje týkající se podpory v krizových situacích) o https://www.nudz.cz/asistencni-centrum

Opatruj se

· Psychosociální pomoc pro zasažené a ohrožené povodňovou situací v Česku o https://www.opatruj.se/

Nepanikař

· První pomoc při psychických potížích o https://nepanikar.eu/

Duševní zdraví dětí a adolescentů (NUDZ)

· Materiály pro děti zaměřené na duševní zdraví o https://dzda.cz/materialy-pro-deti/

Mohlo by Vás zajímat

Týden Akademie věd

Týden Akademie věd České republiky 4. - 10.11.24 Registrace nutná.