logo
logo
Publikace Školní speciální pedagog v perspektivě inkluzivního vzdělávání

Publikace Školní speciální pedagog v perspektivě inkluzivního vzdělávání

31.05.2024
Učitel/učitelka
Asistent/ka pedagoga
Představujeme novou publikaci zabývající se profesí školního speciálního pedagoga, která vznikla na katedře speciální pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.
Obrázek článku

Publikace vycházející ze spolupráce pracovníků katedry speciální pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy zjišťovala v terénu aspekty podpory školního speciálního pedagoga ve školském poradenském pracovišti směrem k podpoře žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na běžných základních školách. Publikace je výsledkem práce autorského kolektivu a přináší cenné poznatky z výzkumu zabývajícího se rolí školního speciálního pedagoga na základních školách hlavního vzdělávacího proudu. Výzkum ukazuje na význam školních speciálních pedagogů v rozvoji inkluzivního vzdělávání.

Publikace přináší cenné poznatky a praktické zkušenosti z terénu, které zdůrazňují význam školních speciálních pedagogů při podpoře vzdělávání žáků s různými typy postižení a specifickými vzdělávacími potřebami. Je rozdělena do několika kapitol, z nichž každá se zaměřuje na konkrétní oblast, jako je podpora žáků se zdravotním postižením, specifickými poruchami učení, náročným chováním, mentálním postižením, tělesným postižením, poruchou autistického spektra, zrakovým postižením, sluchovým postižením a narušenou komunikační schopností. Kromě toho se věnuje také žákům se sociálním znevýhodněním a nadaným a mimořádně nadaným žákům.

Publikace ke stažení zde: Školní speciální pedagog v perspektivě inkluzivního vzdělávání

Mohlo by Vás zajímat

Art and Science v kampusu VŠB-TU Ostrava

Ve čtvrtek 5. 9. 2024 v kampusu VŠB-TUO v Porubě představíme univerzitu nejen jako instituci pro vzdělávání, vědu a výzkum, ale také jako místo kreativního myšlení s přesahem do umění a tvořivosti. Těšte se na komentované ukázky, technické dílny a soutěže, umělecké workshopy, výstavy a hudební vystoupení. Podrobnější informace vám pošleme v přípravném týdnu, ale přihlásit svou školu můžete už nyní: https://www.zlepsisitechniku.vsb.cz/program/1213. (Foto zdroj: Freepik)