logo
logo
VIDEO: Schůzka s rodiči – pravidla, tipy i postřehy z praxe

VIDEO: Schůzka s rodiči – pravidla, tipy i postřehy z praxe

12.03.2020
Autorský tým APIV B
Učitel/učitelka
Dobré vztahy s rodiči mohou učiteli velmi usnadnit práci a zajistit maximální přínos pro žáka. Od začátku je ale potřeba si pro ně stanovit jasná pravidla, a to i pro domlouvání a vedení schůzek. Příkladem může být zásada, že se na vás rodiče budou moci obracet jen v pracovních hodinách a netelefonovat třeba o víkendu.

Proč je to důležité a jak při plánování schůzek postupovat, poradí učitelka a lektorka kurzu Škola bez poražených Kateřina Vrtišková. Součástí videa jsou i praktické ukázky a zpětná vazba rodiče.

Učitelka, mentorka a lektorka kurzu Škola bez poražených Kateřina Vrtišková, se s vámi podělí o dobrou praxi.

Struktura videa:

01:21 Domlouvání termínu schůzky s rodičem. 


02:17 Téma schůzky by mělo být jasné dopředu. 


03:34 Hraná ukázka, jak by měla schůzka s rodičem vypadat. 


08:31 Ukončení schůzky a shrnutí, na čem jsme se s rodiči domluvili.


09:40 Co oceňují rodiče? Příklad z praxe.


12:39 Základní „3P“ pro schůzky s rodiči: profesionální komunikace, příprava, pravidla.

Mohlo by Vás zajímat

Projekty, které stmelují třídu a zapojují rodiny do výuky

Projektové dny na děčínské ZŠ stmelují kolektiv, s lehkostí zapojují rodiny dětí a vytvářejí pozitivní klima. Máme pro vás tři tipy na konkrétní aktivity, které vás s dětmi sblíží.

PODCAST 50: Role matky – Zásadní faktor pro vzdělávací úspěch v sociálně vyloučených lokalitách

Práce s dospívajícími může být sama o sobě náročná. Když k tomu připočteme vliv sociálně vyloučených oblastí, vznikají ještě složitější situace. Dospívající, kteří vyrůstají v takových podmínkách, obvykle dle svých rodičů nevnímají vzdělání jako životní hodnotu. Jaké mají šance na dokončení střední školy? Mohou dosáhnout běžného životního standardu, jen když obdrží systematickou podporu? Tyto otázky rozvíjí 2. díl podcastu, v němž je opět hostem Rut Veselá z Člověka v tísni.

Máte „živější“ dítě a zvažujete, zda je zralé pro nástup do školy?

Máte neobratné, impulzivní a náladové dítě, či dítě se syndromem poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) nebo bez ní (ADD) v předškolním věku? Zvažte, zda je pro nástup do školy zralé nebo zda pro něj bude vhodnější odklad školní docházky z důvodu nezralé centrální nervové soustavy. Co to obnáší, se dozvíte v následujícím článku. Máme pro vás také tipy pro práci s těmito dětmi! Ty se mohou hodit jak rodičům, tak pedagogům.

Zobrazit další články